banner tropi 4 5

Блогът Web EKM Blog очаквайте скоро..

Az indiánok jobban vigyáznak az erdőkre

on .

Készítette: Tóth Tamás

Gyerekkorunk indián regényeiből is tudjuk, hogy az őslakosok együtt éltek a természettel, az erdővel, azt védve, esetenként istenítve, de mindenképpen megóvva attól a pusztulástól, amely – sajnos – az elmúlt évtizedekben oly jellemző volt földünk számos erdőségére, közte az amazóniai őserdőre.

Olvasmányaink benyomását most alátámasztja a Limában megrendezett Harmadik Amazonasi Regionális Csúcstalálkozóra készült tanulmány, amely megállapítja, a dél-amerikai erdők őshonosok általi birtoklása segíti visszaszorítani az Amazonas vidéki erdőirtást, csökkenti a globális széndioxid-kibocsátást, miközben addicionális gazdasági előnyökkel is jár.

Indián2

World Resources Institute közgazdásza, Helen Ding által készített és a csúcstalálkozó elé terjesztett dokumentum többek között megállapítja, hogy ha az amazonasi erdei területek az indiánok tulajdonában vannak, önmagában ez a tény a következő 20 évben jelentős bevételt biztosíthat a dél-amerikai országoknak. Ding ezt Brazília esetében 523 és 1165, míg Kolumbiánál 123 és 277 milliárd, Bolíviában pedig 54 és 119 milliárd dollár közötti értékre becsüli.

Az indián tulajdonban lévő erdők által biztosított, gazdasági hasznot jelentő előnyök között említésre kerül a víz tisztaságának biztosítása, a talaj megőrzése, a biológiai sokféleség fennmaradása, az árvízveszélyek csökkenése, illetve azok az egyébként nem keletkező bevételek, amelyek a rekreációs és idegenforgalmi tevékenységből származnak és megfelelő hozzáállással visszaforgathatók az emberiség tüdejének megőrzésére is.

A tanulmány kitér arra is, konkrét adatok bizonyítják, hogy az indiánok fokozottan óvják az erdőket; 2000. és 2012. között az indiánok tulajdonában lévő területeken az erdőirtás aránya Bolíviában, Brazíliában és Kolumbiában átlagosan két-háromszor alacsonyabb volt, mint mint a „civilizált” tulajdonosok esetében.

A perui fővárosban rendezett tanácskozáson szintén résztvevő Nemzetközi Erdei Kutató Központ e tekintetben példaként állította Perut más államok elé, ugyanis a CIFOR adatai szerint Peruban a hatóságok kb. 11 millió hektárt ismertek el mintegy 2000 indián közösség saját tulajdonaként, ami a perui erdők teljes területének 20 százalékát teszi ki.

Indián

Full premium theme for CMS

Bookmaker Bet365.com Bonus The best odds.

Partnereink

HTCC logo final 201508 3 globslogo new
ashu logo15X globoport