banner tropi 4 5

Блогът Web EKM Blog очаквайте скоро..

Történelmi tartózkodás

on .

Készítette: Tóth Tamás

Az ENSZ, az Amerikai Egyesült Államok és Kuba történelmében első alkalommal fordult elő, hogy az USA tartózkodott a világszervezet Közgyűlése azon szavazatán, amely a Kuba ellen fenntartott amerikai embargó ügyében 1992. óta minden évben napirendre kerül.

A szavazás előtt pár perccel Samantha Power, az USA ENSZ nagykövete bejelentette: hazája, amely eddig minden alkalommal a határozat ellen szavazott, most tartózkodni fog. A teremben jelen lévők hangos ovációval fogadták a bejelentést, amely történelminek ugyan nevezhető, meglepőnek azonban már nem annyira. Az már sokkal inkább, ahogyan az amerikai diplomata folytatta, mikor azt is kijelentette, hogy a Kuba elszigetelésére irányult amerikai politika nem hozott eredményt, és „sokkal inkább az USA-t szigetelte el”.

Kuba zászló

Az USA és Kuba között az elmúlt időszakban jelentősen enyhült a feszültség, sőt, a kapcsolatokban bekövetkezett melegedés nyomán maga az amerikai elnök is ellátogatott a szigetországba. Az Egyesült Nemzetek Szervezetében bekövetkezett mostani fejlemény azt mutatja, Amerika a kétoldalú viszony valós rendezésében érdekelt – tegyük azt hozzá, nem utolsó sorban saját gazdasági érdekeit szem előtt tartva. A mostani tartózkodás javítja annak az esélyét is, hogy az USA belátható időn belül formálisan is véget vessen az embargó alkalmazásának. Természetesen minderre már csak a következő elnök beiktatását követően kerülhet sor, és különösen akkor, ha az USA új vezetője az obamai vonalat e tekintetben folytatni kívánó Hillary Clinton lesz.

A volt First Lady megválasztásának esélyei egyre jobbak, ami Kuba számára ugyancsak kedvező fejlemény, különösen annak fényében, hogy ellenfele, a republikánus Donald Trump éppen a napokban tette le voksát egy keményebb kubai politika mellett. Donald Trump erőteljesen kritizálta az Obama adminisztrációt azért, mert – véleménye szerint – az olyan „gyenge” megállapodásra jutott Kubával, amely nem könnyíti meg a kubai nép helyzetét és a teljes demokrácia helyreállítását.
Trump kérdésre azt válaszolta, hogy amennyiben elnökké választják, a maga részéről mindent meg fog tenni egy „erős” megállapodás kimunkálásáért, akkor is, ha adott esetben ez a közelmúltban helyreállított diplomáciai kapcsolatok újbóli megszakítását jelentené. „Kubának rendesen kell minket kezelni, rendesen kell kezelni a kubai népet és rendesen kell kezelni azokat, akik kubaiak voltak és most nálunk élnek” – mondta a republikánus elnökjelölt.

Kuba ez amerikai döntés ismertté válását követően azt „pozitív lépésnek” minősítette, egyben azonnal utalt arra is, reméli, hogy a kedvező fejleményt rövidesen követi az embargó feloldása. Ugyanakkor erre csak akkor kerülhet sor, ha a Kongresszus republikánus többsége, amely eddig ellenezte az intézkedés megszüntetését, megváltoztatja álláspontját.

Az ENSZ-béli történelmi amerikai tartózkodás mindenesetre nagyon bíztató, és a LATIMO, amely a közgyűlési szavazás kapcsán maga is állásfoglalást tett közzé a Kuba ellen fenntartott amerikai embargó ügyében, azt örömmel nyugtázza.

Kuba kép

Full premium theme for CMS

Bookmaker Bet365.com Bonus The best odds.

Partnereink

HTCC logo final 201508 3 globslogo new
ashu logo15X globoport