banner tropi 4 5

Блогът Web EKM Blog очаквайте скоро..

Baktériummal fertőzött szúnyogokkal állítanák meg a Zika terjedését Latin-Amerikában

on .

Készítette: Hardy Márton

Brazíliában és Kolumbiában baktériummal fertőzött szúnyogokkal próbálják megakadályozni a többek között mikrokefáliát is okozó Zika-vírus terjedését. Az ambiciózus projektet a Wellcome Trust, valamint a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatása mellett az USA, Brazília és az Egyesült Királyság kormányai, illetve az Egészségügyi Világszervezet pénzelte.zika

A tervek szerint a sárgalázat, a dengét, a csikungunyát és a Zikát terjesztő Aedes aegypti szúnyogok egy csoportját a Wolbachia névre keresztelt baktériummal fertőznék meg, majd a baktériumot hordozó rovarokat a betegségektől sújtott nagyvárosok közelében engednék szabadon. A fertőzött szúnyogok vadonélő társaikkal párosodva tovább adnák a baktériumot a vérszopók új generációjának, így a projekt hosszú távon akár önfenntartó is lehet.

A Wolbachiát egyébként a világ rovarfajainak mintegy 60%-a hordozza, azonban a Zikát és a dengét terjesztő Aedes aegypti természetes körülmények között nem kerül kapcsolatba a kórokozóval.

A kutatók által Ázsiában és Ausztráliában tesztelt eljárás kísérleti körülmények között biztató eredményeket hozott, a kérdés most az, hogy vajon a közegészségügyi szúnyogok éles bevetésen is megállják-e a helyüket. Tény, hogy a kísérletek során a Zika és a denge terjedését sikeresen fékezték meg a Wolbachiával fertőzött szúnyogok.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány egészségügyi részlegének vezetője szerint a Wolbachiával fertőzött szúnyogok szabadon engedése valósággal forradalmasíthatja a denge és a Zika elleni harcot.

Annak ellénre, hogy a szakértők már 2005 óta lobbiztak pénzért a kutatások finanszírozására, a projekt a 2015-ös Zika-járvány kitörése után kapott nagyobb sajtónyilvánosságot, illetve megfelelő volumenű anyagi támogatást.

A kezdeményezést támogato Wellcome Trust igazgatója szerint még korai volna kijelenteni, hogy a Wolbachia jelenti a megoldást a Zika és a denge végleges felszámolására, az azonban bizonyos, hogy a szakértők jó esélyekkel indulnak csatába az évente világszerte több millió embert megfertőző betegség ellen.

Az eljárás egyébként a hozzáértők szerint veszélytelen, mivel a Wolbachia baktériumot számtalan rovarfaj terjeszti, így minden bizonnyal az érintett területek lakosságának jó része más ízeltlábúak nyomán kapcsolatba került már a baktériummal, mindenféle mellékhatás nélkül.

Az Aedes aegypti szúnyog egyébként rendkívül elterjedt az Egyesült Államok déli területeitől kezdve Latin-Amerikán át, Afrikáig és Ázsiáig. Mivel a denge és az utóbbi években a Zika ellen folytatott szakadatlan küzdelem csak korlátozott eredményeket hozott, a szakértők szerint megfelelő megoldás híján az elkövetkezendő évtizedekben hatalmas közegészségügyi kockázatot jelenthetnek majd e betegségek.

A Közegészségügyi Világszervezet adatai szerint például a Zika 2015-ös kitörése nyomán immár 50 országban regisztrálták a megbetegedést, így a szúnyog szaporodását szabotáló eljárásokra egyre nagyobb szükség mutatkozik.

Full premium theme for CMS

Bookmaker Bet365.com Bonus The best odds.

Partnereink

HTCC logo final 201508 3 globslogo new
ashu logo15X globoport